tirsdag 13. mars 2012

Besøk hos S&H kaffebrenneri

Jeg har vært så heldig å få en omvisning hos S&H kaffebrenneri. Dette var veldig morro for  en kaffe nyter / kaffe amatør som meg.
Lager med kaffe som venter
på å bli brent.
Vi begynte i resepsjonen hvor Willy fortalte om innkjøp, hvorledes de jobber med kaffe produsenten, rett på gården der den produseres. Hvorledes de hjelper bonden med å justere på foredlings prosessen for å få bedre kalitet på sitt proukt. Og at det kjøper rett fra bonden, noe som sikrer han en bedre pris. Litt bedre enn fairtrade. Tenk på det når du kjøper din kaffe.
Så går vi ned, ned i kjelleren der de lagrer grønne bønner. Her ligger det i mine øyne mye kaffe. Vi ser litt på hvor de ulke sortene kommer fra, og snakker om prosessen før de kommer hit.

Vi beveger oss oppover og kommer inn i brenneriet. S&H har 3 brennere, og et automatisert pakke system. Det lukter utrolig godt når vi kommer inn. Nybrent kaffe. Brenne prosessen er en nøyaktik kunst. Tiden er viktig.
De grønne bønnene føres opp og inn i brenneren, og det første som skjer i brenne prosessen er at tørker, vannet/fuktigheten i bønnene skal reduseres, ned til 5%. Så begynner temperaturen i bønnene å stige. Kaffe brenneren følger nye med på prosessen, det er nå aroma og smaken utvikler seg i bønnene, så kommer det de kaller for det 1 Cracket. Nå utvider bønnene seg og blir porøse. Nå er det viktig å passe på slik at de bønner som brennes får riktig karakter. (eller som jeg også har lest omtalt  som brenne profil). Hele brenne prosessen tar 12-15  minutter.
Når bønnene er  ferdig brent tømmes de over i et kjøle kar, hvor de roteses, vendes og avkjøes.
(Vanlig industri/pose kaffe i butikken brennes i størr, varmere ovner og er gjort på halve tiden.)

Brenning av kaffe prøver på lab hos S&H
Kaffe prøver, testing og utvikling av brenne profil skjer i egen lab. Her ser vi bilde av lab sjefen som brenner kaffe prøver de mottat fra ulike produsenter. 100 gram brennes i disse små kaffe brennerene, så legges de til hvile før de brygges til kaffe og cuppes.

Hjertelig tusen takk til Willy som tok seg tid og ga meg en innføring i en, for meg, ny verden av kaffe nytelse.


Bildene er tatt av undertegnede med mobil kamera

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar